Var går gränsen?

Har inte engagerat mig särskilt mycket i TPB rättegången. Min principiella inställning är att lagen ska följas, men i fallet fildelning av upphovsrättsskyddat material är det uppenbart att lagen måste genomgå stora strukturella förändringar. För en otidsenlig lag som saknar både praktisk relevans och folklig legitimitet är i förlängningen ett hot mot just det rättssamhälle lagen avser att upprätthålla.

Det mest förvånande är att Lundström döms till ett års fängelse och ett astronomiskt skadestånd, för vad då? Brottet, att som leverantör av server hotell, erbjuda utrymme till några grabbar vars hemmasnickrade applikation använts, bland annat, av okända, ännu icke identifierade människor att begå illegal fildelning sinsemellan. Bara den faktiska slutsatsen att någon döms för medhjälp till ett brott som varken bevisats, eller där en gärningsman funnits skyldig.

Hur rättssäkert känns det? Var går gränsen?

Om domen blir vägledande innebär det per definition att alla bredbandleverantörer, däribland bredbandbolag, Telia, Bahnhof med flera, är att anse som kriminella för uppenbarligen sker ju brott mott upphovsrätten på deras infrastruktur, uppenbarligen är de medvetna om detta, det lär ju inte ha ungått någan att detta förekommer inom i stort sett varje svensk familjehem.

Detta är inte bara absurt, det är ett potentiellt dråpslag mot svensk innovation och kommande Internetentreprenörer. Jag skulle vilja se ett exempel på infrastruktur som inte har potential att nyttjas för brottsliga handlingar.

Nu krävs det modiga politiker som slutar att jamsa i knäet på upphovsrättsindustrin och tar sitt ansvar, vad är det för samhälle vi egentligen håller på att skapa? Vilka prioriteter ska vi egentligen sätta högst på den politiska dagordningen och i det offentliga samtalet, jag hoppas att det sker en förändring… mycket snart.

Nästa steg är med stor sannolikhet att stärka kontrollen runt kommunikationen och det fria samtalet, för hur annars ska man kunna stävja människors utbyte av skyddat material. Ta det steget ett par gånger till och fundera på vilket samhälle som kommer närmare.

Detta måste bli en central fråga inte bara i valrörelsen inför EP valet, utan än mer inför 2010, sen kan vi bara hoppas att Centerpartiet byter ben och ställer sig på medborgarnas sida den resterande halvan av mandatperioden.

Noterade i förbifarten att Piratpartiet hade 14 000 medlemmar när jag loggade in i morse och 16 500, för en stund sedan, uppenbarligen tar Svenskarna ställning i stor skala.

(edit; 20 minuter efter publisering gick piratpartiet om folkpartiet och är nu mer än 18 000 medlemmar. Jag menar inte att man ska vara populär i alla lägen, men lite fingertoppskänsla skadar inte i politiken)

Mvh

M

About these ads
Explore posts in the same categories: Centerpartiet, demokrati, Internet, Piratrörelsen, Upphovsrätt

Etiketter: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Var går gränsen?”

 1. larserick Says:

  Ja, det är bara att hålla med dig. Det är rättsosäkerheten som är det viktiga i denna dom, liksom betr Ipred.

  Men har de, piraterna, inte sig själva att skylla?

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/04/piraterna-far-val-skylla-sig-sjalva.html

 2. Tor Says:

  ”Om domen blir vägledande innebär det per definition att alla bredbandleverantörer, däribland bredbandbolag, Telia, Bahnhof med flera”

  Nej, deras skydd i e-handelslagen är mycket tydligare (fast vem vet efter telekompaketet). Däremot riskerar domen att verka hämmande på olika typer av internettjänster.

 3. Gammal o grinig Says:

  Google måste väl också kunna stämmas?

 4. larserick Says:

  gammal o grinig. dagens DN vill just det. för Google tar annonsörer…
  Men google har ju kanske en STARK KASSA, kan köpa advokater.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: